Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Osnovan Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Osnovan Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Na svetkovinu Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa u nedjelju 30. prosinca varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je prostorije novoustanovljenog Obiteljskog centra Varaždinske biskupije. Obiteljski centar svoje sjedište ima u obnovljenoj kuriji Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog na Trgu bana Jelačića 8 u Varaždinu, a vodit će ga predstojnik biskupijskog Ureda za obitelj i kanonik tog kaptola preč. mr. sc. Josip Koprek.

Na svečanosti su pročitani dekreti o osnivanju Obiteljskog centra Varaždinske biskupije i imenovanju preč. Josipa Kopreka voditeljem Obiteljskog centra, koje je biskup Mrzljak donio na blagdan Nevine Dječice 28. prosinca u Varaždinu. Ujedno je pročitan dekret o imenovanju članova Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji, koji čine svećenici, liječnici, bračni parovi i ostali stručni suradnici. U Odbor su imenovani vlč. Ivica Puškadija st., vlč. Dominik Vukalović, Branko Pagadur - inače voditelj biskupijskog Bračnog i obiteljskog savjetovališta, dr. med. Mirjana Radan, dr. med. Vilim Kolarić i Ladislav Ilčić kao stručni suradnici, te bračni parovi Aleksandra i Mladen Lukavečki i Mirjana i Krešimir Vukina.

Pozdravljajući nazočne članove Odbora na čelu s voditeljem Koprekom, članove Zbornog kaptola na čelu s prepozitom preč. Slavkom Gabudom, i djelatnike Ordinarijata na čelu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, biskup Mrzljak izrazio je radost što su se okupili u božićnom vremenu na svetkovinu Svete Obitelji, kada se slavi Božji Sin koji se rodio u ljudskoj obitelji, čime je želio posvetiti obitelj i potvrditi važnost i vrijednost obitelji, kako je to i Bog namijenio od početka stvaranja svijeta. Rođenjem Isusovim u obitelji ona je podignuta na čast sakramenta kao nešto sveto, istaknuo je biskup kazavši kako je i mjesna Crkva svjesna obiteljskih vrednota željela upravo na svetkovinu Svete Obitelji s Božjim blagoslovom započeti rad biskupijskog Obiteljskog centra. Osvrnuvši se na samu zgradu u kojoj će djelovati, biskup je naglasio da je njezina obnova u tijeku, te je zasad uređen samo jedan dio, dok će ostatak biti uređen uskoro. Zahvalio je Zbornom kaptolu što je u tu svrhu dao zgradu koju je dobio u povratu, da bi je uredila Varaždinska biskupija i dala na korištenje obiteljima grada i čitave mjesne Crkve.

U sklopu Obiteljskog centra djelovat će biskupijski Ured za obitelj, kojem je od 2001. g. predstojnik upravo preč. Koprek, koji je kazao kako su članovima Biskupijskog odbora imenovani njegovi najbliži suradnici, koji su i dosad aktivno i predano djelovali i surađivali na području obiteljskog pastorala, te su dekretom o imenovanju pozvani s još većom raspoloživošću uključiti se u djelovanje Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji.

Blagoslivljajući nakon Službe Riječi prostorije Obiteljskog centra i sve koji će u njemu djelovati i surađivati, biskup Mrzljak zazvao je Božji blagoslov i na sve obitelji u mjesnoj Crkvi. Svečanost je zaključena druženjem i domjenkom u novouređenim prostorima Obiteljskog centra, gdje je voditelj Koprek svojim suradnicima najavio konkretne aktivnosti i zadatke koje će provoditi u svojem radu, nadahnuti apostolskom pobudnicom pape Ivana Pavla II. "Familiaris consortio" o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu te smjernicama Direktorija za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj.

Na tragu tih smjernica, koje naglašavaju kako je "biskup u svojoj biskupiji prvi pozvan obiteljskom pastoralu posvetiti svoje zanimanje, zauzetost i posebnu pastoralnu skrb" te "ustanoviti biskupijske strukture za cjeloviti pastoral braka i obitelji i pružati im potporu", ustanovljen je i Obiteljski centar Varaždinske biskupije, čijim su osnutkom stvoreni primjereniji materijalni i organizacijski preduvjeti kako bi se djelatnost Ureda za obitelj i općenito obiteljskog pastorala u različitim vidovima unaprijedila i proširila. Članovi Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji zajedno s voditeljem će promišljati, planirati, organizirati i provoditi aktivnosti na području obiteljskog pastorala, a prema odredbi Direktorija prioritete i strategiju Biskupijskog odbora u djelo će provoditi Biskupijski ured za pastoral braka i obitelji.                   

Varaždin, 30. 12. 2007.
Jasminka Bakoš-Kocijan
 Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika