Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Bračni susreti


 
 

Hrvatska zajednica bračnih susreta - HZBSHRVATSKA ZAJEDNICA BRAČNIH SUSRETA dio je svjetskog pokreta MARRIAGE ENCOUNTER (Bračni susreti ili Bračni vikend). To je međunarodni pokret kršćanske-katoličke inspiracije čije je djelovanje usredotočeno na poticanje izgradnje i zajedništva osoba u obiteljskom životu. Naglasak je na rastu kvalitete u komunikaciji putem odgovornog dijaloga u različitim razdobljima života (zaručnici, bračni parovi), odnosno na obnovi sakramenata kršćanske ženidbe i svećeničkog reda.

Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) ima svoju dugogodišnju i bogatu povijest. Ona je jedna od najstarijih zajednica u Europi (23. lipnja 2006. godine proslavljena je 30. godišnjica Bračnih susreta u Hrvatskoj). Dakle, od 1976. godine bračni susreti, tzv. Vikendi, održavaju se i u Hrvatskoj.

Već ranih 60-tih zauzimali su se oci Isusovci (o. Jović, o. Stanko i Josip Weisgerber, o. Jure Bosančić) za sustavno posvješćivanje važnosti vjerničkog života mladeži i obitelji. U tu svrhu osnovan je «Obiteljski institut» u Zagrebu s različitim programima: od višednevnih obnova i misija za obitelji, mlade, zaručnike i roditelje, pokreta za pravo na život nerođenih, zaručničkih večernjih poduka, kao i savjetovališta za obitelj. Organizirane su mnoge misije po cijeloj Hrvatskoj, u Bačkoj i dijelu Bosne i Hercegovine. «Obiteljska ljetna škola» održava se redovito već tridesetak godina na Fratrovcu krajem ljeta kao vid okupljanja i evangelizacije cijele obitelji.

Od samih početaka rasla je svijest koliko su pri tome važna osobna svjedočanstva, te su tako u tom pionirskom zauzimanju uz stručnjake (svećenici, psiholozi, liječnici) bili od samih početaka u svim programima aktivno uključeni mnogi bračni parovi i suradnici-laici.

Velikim zalaganjem bračnih parova Darke i Marija Živković, Marije i Jure Keglević te još jednog bračnog para - Nives i Franka Jelić iz Amerike, uz zalaganje o. Stjepana Kušana (koji će te godine sudjelovati u organiziranju Europskog sekretarijata u Bruxellesu) preneseno je to, još onda mlado iskustvo u Hrvatsku. Prvi Vikend bio je organiziran u Opatiji, a odmah zatim nekoliko u Zagrebu u ljetu 1976. Uz mnogo nesebičnog rada i oduševljenja stvarani su naši tim-parovi i svećenici voditelji. U 32 godine prisutnosti na ovim našim prostorima, Zajednica bračnih susreta proširila se po čitavoj Hrvatskoj.

Organizacijski HZBS podijeljena je u nekoliko regija: Zagreb - sjever, Zagreb - jug, Istočna Hrvatska, Južna Hrvatska, Primorje i Istra i Sjeverna Hrvatska koja pokriva današnji teritorij Varaždinske biskupije.

Na čelu HZBS je nacionalni tim koji se sastoji od zajednice izabranog bračnog para voditelja i svećenika.
Od siječnja 2018. godine nacionalni tim čine Kristina i Mario JERKOVAC i vlč. Siniša PREINER.


Program aktivnosti Hrvatske zajednice bračnih susreta (HZBS):

• Originalni vikendi kao posvješćenje sakramenta braka i sv. reda za parove i svećenike,
• Duboki vikendi kao način pripreme aktivnih parova i svećenika voditelja,
• Zaručnički vikendi - kao oblik priprave za brak,
• Vikend "Prisutnost",
• Vikend "Slobodni za život",
• duhovne vježbe za aktivne parove,
• godišnje i prigodne obnove,
• program "MOST",
• dijaloške grupe - kao male živuće ćelije,
• hodočašća i sl.

Zajednica u svrhu informiranja i formiranja članstva izdaje periodično glasilo "PRISUTNOST".

Web stranice:

Hrvatska Zajednica bračnih susreta
Europska Zajednica bračnih susreta
Svjetska Zajednica bračnih susreta