Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Održane katehetske radionice - Mozaik obiteljskih prava

Održane katehetske radionice - Mozaik obiteljskih prava

U subotu, 29. siječnja 2011. u 9 i u 14 sati održane su četiri katehetske radionice za bračne parove Varaždinske biskupije. Radionice su održali voditelj Ureda za obitelj HBK dr. Petar Krešimir Hodžić sa suprugom Rafaelom i suradnici Miroslav i Ana Klobučar iz Zagreba u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije.
Na početku radionica prisutnima se obratio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je sve prisutne pozdravio i nadahnuo za rad riječima radosti o skorom dolasku Svetog Oca u našu domovinu. Prisjetio je sve prisutne bračne parove kako ove radionice nisu samo za ovo kratko vrijeme do mjeseca lipnja, već im je cilj daljnje napredovanje obitelji i bračnih parova u vjeri i razvijanje svijesti o važnosti obitelji u današnjem svijetu. Istaknuo je kako obitelj nije "svaki oblik" zajedništva u kojem čovjek s drugim čovjekom može živjeti, već je obitelj ono što je Bog imao u svojim mislima kada je stvarao svijet i čovjeka i što je jasno izrečeno u Svetom Pismu.
U jutarnjem terminu voditelji su uz prisutnost sa 8 bračnih parova, časnih sestara uršulinki, predstojnika Ureda za obitelj preč. Josipa Kopreka i voditelja bračnog savjetovališta varaždinske biskupije Branka Pagadura prezentirali dvije od 15 katehetskih radionica pod zajedničkim nazivom "Mozaik obiteljskih prava". U poslijepodnevnom terminu također je bilo nazočno 8 bračnih parova koji su sudjelovali u tzv. uvodnoj radionici pod nazivom "Obitelji, u pravu si" i radionici br. 9 pod nazivom  "Društveno poslanje obitelji".
"Mozaik obiteljskih prava" je katehetska građa koja se sastoji od 15 radionica pripremljenih za rad sa obiteljima u župnim zajednicama. Radionice se temelje na Povelji o pravima obitelji Svete Stolice koja je objavljena 1983. godine. Ovaj projekt Mozaik obiteljskih prava samo je jedna od priprema za proslavu Dana obitelji i proslave 2011. kao Godine obitelji.
Obiteljski centar Varaždinske biskupije je u svom dugoročnom planu rada zacrtao, kao prioritet, rad s bračnim parovima i obiteljima na osvješćivanju njihova poziva i dostojanstva,  kao i svjedočenju braka i obitelji kao najvećih kršćanskih vrednota.
Sudionici su aktivno sudjelovali u radu radionica i izrazili veliko zadovoljstvo što konačno imaju vrlo kvalitetan program za rad sa župskim zajednicama. Pokazali su  spremnost da  što prije u svojim župama, kroz razne oblike pastoralnih programa, prenesu naučena iskustva i znanja drugima, budući da obrađene teme duboko zadiru u sve segmente suvremenog života naših obitelji.

Aleksandra LukavečkiSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika