Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Blagoslov kapele Sv. Obitelji u Obiteljskom centru

Blagoslov kapele Sv. Obitelji u Obiteljskom centru

Novouređenu kapelu Svete Obitelji u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije blagoslovio je u subotu 21. ožujka varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Tom je prigodom biskup Mrzljak predvodio u kapeli svečano misno slavlje kojem su nazočili članovi Odbora za pastoral braka i obitelji Varaždinske biskupije, koji čine svećenici, liječnici, bračni parovi i ostali stručni suradnici.

Pozdravne riječi nazočnima je uputio predstojnik biskupijskog Obiteljskog centra i Ureda za obitelj kanonik preč. mr. sc. Josip Koprek koji je izrazio zadovoljstvo i radost što su se okupili na blagoslovu nove kapele, koja predstavlja krunu obnove i uređenja zgrade biskupijskog Obiteljskog centra. Zahvalio je biskupu Mrzljaku što je za potrebe obiteljskog pastorala na raspolaganje stavio kuriju Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog na Trgu bana Jelačića u Varaždinu, u kojoj od nedjelje Svete Obitelji 2007. godine djeluje biskupijski Obiteljski centar. Kazao je kako će nova kapela pridonijeti odvijanju duhovnih sadržaja i duhovne formacije suradnika i sudionika u pastoralu braka i obitelji. Zaželio je da sveta nazaretska Obitelj pomogne u nastojanju i naporu provođenja aktivnosti u obiteljskom pastoralu na području mjesne Crkve.

Biskup Mrzljak na početku slavlja blagoslovio je kapelu i njezin oltar, te oltarnu sliku Svete Obitelji i slike postaja križnog puta, koje su rad umjetnika i vjeroučitelja Tobiasa Behloula.

U propovijedi je biskup Mrzljak istaknuo kako će kapela u zgradi, koja je posvećena jednom području pastorala, poticati da se pogled usmjeri prema susretanju s Bogom uz čiju se pomoć, blagoslov, milost i suradnju može i odvijati sve ono što je bitno za život čovjeka i njegovo spasenje. Zaželio je da kapela bude srce, ne samo te zgrade, nego i čitavog obiteljskog pastorala u biskupiji. Kazavši kako bi upravo ljubav trebala povezivati u zajedništvo svaki bračni par i obitelj, istaknuo je da ljubav Isusa Krista te male obitelji povezuje u veliku obitelj Crkve. Poručio je okupljenima da zahvaćeni takvim zajedništvom i ljubavlju i druge poučavaju čuvanju, njegovanju i unapređenju vrednota obiteljskog i bračnog života, u čemu je najbolji primjer, uzor i zagovornik upravo Sveta Obitelj.

S biskupom Mrzljakom suslavili su predstojnik Koprek, generalni vikar mons. Ivan Godina, ravnatelj Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić, kanonik preč. Josip Horvat i član biskupijskog Odbora vlč. Dominik Vukalović, a sudjelovao je i đakon Marko Аurin. U misnim čitanjima i molitvi vjernika sudjelovali su članovi biskupijskog Odbora za pastoral braka i obitelji, tajnica Obiteljskog centra Aleksandra Lukavečki, dok je liturgijsko pjevanje pratio Mladen Lukavečki.

Na kraju mise autor oltarnog triptiha i postaja križnog puta, vrlo nadareni i svestrani vjeroučitelj Tobias Behloul, obrazložio je svoje radove i njihovu simboliku. Oltarna slika, suvremena po koloritu i tehnici izrade, prikazuje obiteljsku svakodnevicu Marije i Josipa kao vrijednih roditelja djeteta Isusa koji je prikazan u činu služenja bližnjima. U kapeli se nalaze i drveni oltar i ambon, a može primiti od 30 do 50 vjernika.

Nakon mise, slavlje blagoslova kapele nastavljeno je uz prigodno druženje, na kojem su članovi biskupijskog Odbora u prigodi blagdana sv. Josipa uručili imendanske darove biskupu Mrzljaku i predstojniku Kopreku.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Fotografije: Damjan KorenSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika