Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Ući ili ne ući u crkveni brak sa samohranom majkom

Imam djevojku koja ima dijete s jednim dečkom sa kojim se sada više ne viđa. Nisu bili oženjeni, niti on želi imati išta s tim djetetom. Stoje li kakve zapreke na putu da, ako jednoga dana shvatim da je to »ona prava«, s njome sklopim brak u Crkvi? Oboje smo kršćani i ovih se dana dijete treba krstiti.

Ž. S.

Iz Vašega pisma zaključujemo da nema nikakvih zapreka da sklopite crkveni brak s djevojkom, zapravo samohranom majkom, s kojom ste osjećajno povezani. Njezino dijete iz prekinute veze nije nikakva zapreka, prema crkvenim propisima, da s njome započnete novi život i uđete u kršćanski brak. Zapreka bi postojala da je ona s mladićem s kojim je zatrudnjela i rodila dijete bila u crkvenom braku. A iz Vašega je pisma očito da nije. Moguće su i neke druge zapreke, ali će najbolje biti da - kada dođe vrijeme i ako ćete doista s njome željeti stupiti u brak - o svemu razgovarate sa svojim župnikom. Dakako, da pri tome - kao uostalom i kod svake odluke za brak - trebate dobro odvagnuti svoje osjećaje i svoje mogućnosti, kako kasnije ne biste zbog svoje odluke žalili, ili se u braku osjećali nezadovoljni. Morate biti otvoreni i pošteni, ponajprije prema sebi, ali još i više prema majci koju sada želite za ženu kako joj kasnije - u mogućim bračnim poteškoćama - ne biste nanosili nepravdu i bilo što, iz života prije braka, predbacivali. A osobito ne to što je ostala trudna s drugim muškarcem i što je rodila.

Jednako tako, morate odvagnuti jeste li spremni istu ljubav pokazivati i prema njezinom, već rođenom, djetetu kao i prema djeci koja će se još, pretpostavljamo, roditi u Vašemu budućem braku, ako se na njega odlučite. U tako složenim prilikama - koje Vas ne trebaju obeshrabriti ako doista iskreno volite i majku i dijete - nemojte zaboraviti niti činjenicu da bi otac njezina djeteta, kad-tad, mogao poželjeti i biti bliskiji svome djetetu nego što je to danas, i da na to ima pravo pa će potrebno biti pokazati i razumnost i kršćansko prihvaćanje i u tome kontekstu. Učinite sve da Vaša odluka sazrijeva i u molitvenom kontekstu, ako je moguće u zajedništvu i molitvenoj blizini i Vaše djevojke i njezina djeteta.

Preuzeto s dozvolom Izdavača s web stranice Glasa Koncila, iz rubrike "Pitali ste…"